Tasteology

TASTEOLOGY

Tasteology er en dokumentarfilm, som afslører smag fra et nyt synspunkt. Vi har set på videnskaben og oplevelsen, ikke kun på smag og ingredienser. "Taking Taste Further", som vi kalder det.

Kilde: Oplev ægte smag

At spise lækker mad er en berøringsoplevelse. At lave vores egen mad giver os mulighed for at få fuld kontrol med, hvad vi kommer i vores kroppe og vise respekt for ingrediensernes sande smag. Mark Schatzker, madskribent, kalder dette for “smagens styrke” - et alternativ til kunstige aromastoffer, som virkelig hjælper os med at påskønne hver en mundfuld, vi spiser. Opdag mere i den fulde episode nedenfor.

Der er noget helt særligt ved ingredienser, råmaterialet

Hisato Nakahigashi

Fouragerings-trendsætter og restaurantejer

Mark Schatzker og hans søn går tur på en græsmark

At svare på din krops behov

Måden, ingredienserne indkøbes på, påvirker den måde, vi giver næring til vores krop. Forfatteren Mark Schatzer mener, at vores krop naturligt udvikler en lyst til den mad og de næringsstoffer, den har brug for til at holde sig sund, men at kunstige smagsstoffer kommer i vejen. Det kan ændres ved at fokusere på ingredienser af høj kvalitet og være opmærksom på at følge din appetit, når den beder dig om at spise efter din krops behov.

En skål med økologisk frugt som f.eks. appelsiner
En række asparges
Vær opmærksom

At købe lokale eller økologiske fødevarer er et godt udgangspunkt, når du tænker på, hvad du tilbereder og spiser

Sådan finder du ægte smag

For at finde de mest intense smagsoplevelser skal du gå efter den bedste kilde. Det er ikke nogen nem opgave, fordi så mange fødevarer på markedet er tilsat kunstig aroma. Men at bruge tid på at finde sunde fødevarer, som fremmer et godt helbred, giver dig mulighed for at opleve smag, som ikke kan fremstilles i et kemisk laboratorium.

Tilbage til grundprincipperne

Hav selv kontrol med din fødevarekilde ved at vælge ingredienser, der er lavet i hånden, er håndplukkede og sprængfyldte med naturlig smag. Opdag glæden ved at bage dit eget brød med kvalitetsingredienser eller lær kunsten at gå på jagt efter spiselige skatte i nærheden af, hvor du bor.

Fouragering

Hisato dufter til en frisk plukket østershat

Fouragering til friskhed

Fouragerings-trendsætterne, Satchiko og Hisato Nakahigashi, har en restaurant med to Michelin-stjerner i udkanten af Kyoto. De indsamler deres ingredienser fra steder, der ligger inden for 10 km fra deres hjem. Fouragering giver dem mulighed for at give hver ret en frisk, lokal smag og tilføje en enestående emotionel dimension til spiseoplevelsen.

En træskål med frisk plukkede krydderurter og blade
Et udvalg af fisk, der grilles på kul
Holde det lokalt

Ingredienser, der er indsamlet tæt på hjemmet, giver friskhed med garanti

Sådan finder du din indkøbskilde

Før du kan indkøbe de rigtige ingredienser, skal du finde de fødevarer, som gør den største forskel. Besøg vores Taking Taste Further-sider for at lære mere om, hvordan madkvalitet indvirker på næringen, og download lækre opskrifter via vores app.

KØL: DET GLEMTE TRIN

Det kan se ud som et paradoks, at det i en tid, hvor vi er mere miljøbevidste end nogensinde før, er som om, vi har glemt, hvordan vi skal tage hensyn til vores mad. Vore eksperter hævder, at hvis man opbevarer maden korrekt og ved, hvordan man skal opbevare rester fra gårsdagens middag, kan det skabe ny smag og mere kreativitet. Opdag mere i den fulde episode nedenfor.

Du mister ikke kun smag ved opbevaring, du kan også vinde mere smag

Ludwig Maurer

Wagyu-kvægfarmer og kød-kok

Et udvalg af forskellige bladtyper

En smagsrevolution

Vi smider mere end 1/3 af de fødevarer væk, vi producerer, fordi de ikke lever op til en kosmetisk standard. Men en revolution simrer og er tæt på at koge over. Feedback, opsat af Tristram Stuart, brug dette perfekte produkt til events for at øge bevidstheden. Og vi kan give vores lille bidrag derhjemme. Hvis vi opbevarer de rigtige fødevarer på de rigtige steder ved de rigtige temperaturer, spilder vi mindre og kan nyde mere velsmagende mad.

Et udvalg af fødevarer fra forskellige fødevaregrupper
Tilberedning i en stor gryde ved Feedback's Feed the 5000 eventen
Feed the 5000

Ved denne event fandt Feedback på at lave en kæmpefest med rester i Europas største gryde

Mindre spild, mere smag

Ved at tænke mere på, hvordan vi køler vores mad, kan vi reducere mængden af det, vi smider væk og få mere friskhed. For at kunne nyde bedre smag i længere tid skal du sørge for, at dit produkt ikke mister vand. Vores TwinTech®-teknologi øger fugtigheden i dit køleskab for at hjælpe dine ingredienser med at bevare deres vand og smag. Så dine madvarer holder op til tre gange længere.

Smart opbevaringsvejledning

 • Forskellige typer fisk og kød
  1
  Kød og fisk

  Opbevares i bunden af dit køleskab ved en lav temperatur fra 1 til 3 °C

 • Et udvalg af grøntsager som auberginer
  2
  Modne grøntsager og drikkevarer

  Opbevares øverst i køleskabet ved ca. 4 til 5 °C

 • Glas med pickles og marmelade
  3
  Konserves og glas

  Opbevares i køleskabsdøren, hvor der er varmere fra 5 til 7 °C

Forskelligt formede rodgrøntsager

Skønhed er i øjet af beskueren

Det gælder også for frugt og grøntsager. Culinary Misfits, der drives af Lea Brumsack og Tanja Krakowski, forvandler såkaldte "grimme frugt- og grøntsagsprodukter" til en kunstform. De tilbyder et bredt sortiment af smoothies, hvilket er en fantastisk måde at bruge rester på derhjemme. For, som de siger, "man kan komme alt i en smoothie, også selvom det er blødt eller overmodent. Det er der ingen, der ser."

AEG blender
AEG blender

Forvandl store frugter og grøntsager til silkebløde smoothies

En AEG blender

"Smoothie med gårsdagens rester"

Hvorfor ikke prøve denne nemme Culinary Misfits smoothie derhjemme? Blend ½ græskar, 1 æble, 1 citron, ingefær, kanel, kardemomme og 300 ml kærnemælk til ren fryd.

Ifølge Niki kan frysning af en overmoden banan give den mest lækre veganske is.

Forvandl resterne fra gårsdagens middag

Der er ingen grund til at smide mad væk, der ikke er færdiglavet, hvis du blot er villig til at bruge din kreativitet. Niki Charalampopolou, ekspert i fødevarespild, forklarer, hvorledes frysning af rester kan bidrage til at mindske spild - og gøre det nemmere at fremtrylle lækre snacks.

Et udvalg af madvarer, der skal køles, som f.eks. salat og fisk

Frisk dit perspektiv op

At anvende de rigtige køleteknikker bidrager til at bevare madens naturlige smag. Besøg vores Taking Taste Further-sider for at lære alt det, du skal vide om at holde mad friskere i længere tid.

Varme: det er tid til at genopdage fugtighed

Kunne hemmeligheden bag den bedste madlavning handle om fugtighedsniveauer og at holde en lav temperatur? Vi har rejst fra Paris til Cali, Columbia, for at undersøge varme, og hvad den betyder for eksperterne. Vi har faktisk opdaget den hurtigste måde at få perfekt smag på for mere end 1000 år siden. Nu er det tid til et moderne twist på en ældgammel teknik. Opdag mere i den fulde episode nedenfor.

Madlavning er ikke et spørgsmål om tid. Det er et spørgsmål om temperatur

Hervé This

Den molekylære gastronomis fader

En gryde med kogende vand på et brændebål

Hvad betyder madlavning?

Er det bare at opvarme et fødevareprodukt? En måde at gøre bestemt mad sikker at spise? Eller en måde at skabe smag og gøre maden mere indbydende? Det er kun en del af, hvad Hervé This, den molekylære gastronomis fader, har viet sit liv til at finde ud af. Vi har talt med ham for at finde ud af, hvad hans eksperimenter har vist ham. Og under denne proces endog opdaget hemmeligheden bag tilberedningen af det perfekte æg...

Hervé i sit laboratorium
Det perfekte æg

Mellem 67 og 68 °C får du den mest velsmagende, mest bløde blomme

Tilbage til vores rødder

At bruge fugt i madlavningen er et tusind år gammelt trick. Den fordeler varmen ensartet for at gøre maden saftigere og får den til at smage bedre. TV-kokken, Catalina Vélez, mener, at alle gerne vil tilbage til disse rødder - for at spise rigtig mad. Dampning er et gammelt trick, der er moden til en genoplivelse. Den bevarer madens næringsværdi og holder ingredienserne perfekte ved at tilberede dem ved en lav temperatur.

Sammenlignende billede af to oksestege. Den dampristede steg er større og saftigere.

Nedsæt temperaturen

Hvis du kommer 1 kg kød i en ovn og steger det på den traditionelle måde, ender du med at få ca. 700 g. Men hvis du tilbereder den ved en lavere, mere skånsom temperatur, kommer du meget tættere på det, du satte i ovnen. Og endnu bedre, du forsegler alle de vigtige væsker i den mad, du tilbereder. Så du får mad, der er mere velsmagende og saftig.

Den gyldne skorpe på et brød bagt med damp
PlusSteam ovn

Tilføjer tør varme til bagning med damp for at give dig den ultimative gyldenbrune skorpe

PlusSteam ovnen

Tilsæt sprødhed til din skorpe med damp

Damp er ikke kun til kød og grøntsager. At anvende damp til bagning giver dig en fugtig krumme, en større hævning, og hvad der er allermest vigtigt, en utrolig skorpe. Den tilførte fugt på dejens overflade skaber mere stivelsesgel, hvad der giver ekstra sprødhed.

Sous vide-steak

Den perfekte mellemstegte steak steges ved 56,5 °C

Damp på det næste niveau

Den mest avancerede dampteknik kan findes i de fleste professionelle køkkener. Men nu kan du nyde dens resultater hjemme hos dig selv. Med sous vide-tilberedning kan du forsegle maden i en vakuumpose for at holde på smagen. Derefter kan du tilberede ved lav temperatur for at sikre et ensartet resultat. Vores ProCombi® Plus dampovn har en sous vide-funktion, så du kan nyde smag, der får tænderne til at løbe i vand uden restaurantpriserne.

Et billede af en flamme

Anvend noget varme

Gør din tilgang til varme perfekt ved at besøge vores Taking Taste Further-sider og få gode råd om de bedste madlavningsteknikker. Opdag, hvorledes forskellige metoder og temperaturer kan påvirke smagen af dine måltider.

Oplevelse: mere end bare mad og drikke

Forestil dig lyden fra en sprød bladselleri... tænk på, hvordan den påvirker din smagsoplevelse. Det er netop, hvad chefkokken Jozef Youssef og professor Charles Spence forsker i: hvorledes vores øvrige fire sanser påvirker smagsopfattelsen og den overordnede spiseoplevelse ved at få maden til at se friskere og mere lækker ud. Oplev mere i den fulde episode nedenfor.

Vores øjne giver os al den information, vi har behov for om en madvare

Jozef Youssef

Kitchen Theory Project

Et fad med perfekt serveret gourmet-mad

Smag: en oplevelse med alle fem sanser

Vores synssans udgør op til 28 % af vores smagsoplevelse. Det er et teori Instagram, som kokken, Jacques la Merde, fører ud i det ekstreme. Ved at servere raffinerede, lækre retter - de er faktisk lavet af ingredienser fra en benzintank - for sine tusinder fans, viser hun, hvordan visuelle teknikker påvirker vores opfattelse af maden.

En person tager et billede af en tallerken med perfekt arrangeret gourmet-mad
Et sortiment af forskelligt farvede gulerødder
Mad, der tager sig flot ud

Gør din mad endnu mere velsmagende ved at variere farver og former til at friste øjnene

En fryd for øjet

Madens visuelle appel handler helt om teknik. Tilberedning med damp sikrer, at maden bevarer sine vitaminer og næringsstoffer og ændrer sit udseende. Grøntsager tilberedt med damp bevarer mere klorofyl, og kød synes saftigere og mere mørt - og giver dig den perfekte nydelse.

Smag i fuld farve

 • En ske med rød gelé
  1
  Rød

  Røde fødevarer minder os om bær og blød frugt og tilskynder os til at forvente en sød smag.

 • En ske med grøn gelé
  2
  Grøn

  Friske, flotte grønne farver minder om umoden frugt - og får os til at tænke på sur eller syrlig smag

 • En ske med hvid gelé
  3
  Hvid

  Hvide fødevarer vækker minder om salt eller saltet smag og får os til at forvente en krydret lækkerbisken.

Tingene smager bedre, hvis de arrangeres smukt...

Christine Flynn

alias chefkokken Jacques la Merde

Et fad med perfekt serveret gourmet-mad

Gøre detaljerne perfekte

At skabe den perfekte smag handler helt om detaljer. Velplejede fade og tallerkener er altafgørende for den visuelle oplevelse af vores mad. Ifølge Kitchen Theory-teamet kan man se en ændring på 10 % i opfattelsen af, hvor sødt noget er, afhængigt af formen og farven på den tallerken, man bruger. At holde dine tallerkener og glas i topform er altafgørende for at skabe denne visuelle oplevelse.

En kok, der fremviser et fad med perfekt arrangeret gourmet-mad
RealLife opvaskemaskinen indeni
Maksimal effekt

At holde dine tallerkener og glas i perfekt form forstærker den visuelle oplevelse af dine retter

Et diagram viser komponenterne i en fantastisk lækker ret

Oplevelser, du kan forme

Placér den perfekte oplevelse inden for rækkevidde ved at gå ind på vores Taking Taste Further-sider. Opdag idéer og forslag, og download vores smartphone app.

Bonus: Gør en klassiker perfekt

Du finder cæsarsalat på menuen på restauranter i hele verden. Selvom den er tilpasset og ændret, er den altid på mode. Fortolkningerne er forskellige rundt om på kloden, og vi har bedt nogle af vores Tasteology-eksperter om at give deres unikke bud på den klassiske ret for at vise dig Taking Taste Further-kunsten i praksis. Opdag mere i den fulde episode nedenfor.

Madlavning er først kærlighed, så en kunst og derefter en teknik.

Hervé This

Molekylær gastronom

En street food-ret med stegt sød kartoffel

Genskab, genopfind, gør perfekt

Hvad sker der, når du skifter kyllingen ud med tør-modnet wagyu oksekød? Eller slet ikke bruger kød? Hvordan indvirker lokalt indkøbte ingredienser på smagen? Især, hvis lokalt kan betyde et landbrug i udkanten af Berlin eller Stillehavet... Det er bare nogle af de spørgsmål, som denne bonus-episode støder på.

Et udvalg af forskellige salatblade
Opdag din kreativitet

At genopfinde en klassisk ret er en ideel måde at udforske kogekunst på, som er både kreativ og personlig.

Hervé This i sit gastronomilaboratorium

Omhyggeligt afbalanceret kontrast

Hervé This mener, at hemmeligheden bag cæsarsalaten er den perfekte kombination mellem modsætningsfyldt konsistens og smagsoplevelse. Sprøde croutoner komplementerer den cremede ansjosdressing, mens parmesanosten tilføjer stærk smag til grillet kylling og saftige salatblade. Resultatet er en smagseksplosion med hver mundfuld.

RESULTATERNE

Perfekt serveret cæsarsalat

Gårsdagens cæsarsalat

Culinary Misfits sætter deres stempel på klassikeren med et vegetarisk tvist uden spild. Deres version kombinerer lokalt indkøbte ingredienser som rødbeder og salatblade med en tahini-dressing, grønne gulerodstoppe og croutoner af gårsdagens brød.

Ludwig Maurers cæsarsalat med Wagyu-oksekød

Den hængetørrede cæsarsalat

Lav din egen klassiker ved at tilsætte en tallerken med de ting, du elsker. Ved at bytte kylling og brød ud med Wagyu-oksekød og dressing med vineddike og kapers viser Ludwig Maurer os, hvordan man gør en velkendt ret til en virkelig personlig ret.

Salat med ægte smag

Lækker, nærende mad behøver ikke at være kompliceret. Forfatter Mark Schatzker vælger saftige kyllingestykker og friskplukkede salatblade til sin salat. Omhyggeligt udvalgte ingredienser af god kvalitet, som kræver minimalt krydderi for at give den perfekte smag.

Catalinas cæsarsalat kanapéer

Stillehavets sansning, cæsarsalat

God mad skal afspejle de ting, du kan lide. Kokken Catalina Vélez henter inspiration fra sit hjemland, Columbia. Ved at lade ingredienserne tale for sig selv tilfører hun salaten indfødt smag med røget haj, spidskommen, majsbrød og sofrito.

Jozef Youssef lægger sidste hånd på en ret

Det personlige præg

Vores øvelse Sådan gør du din klassiker perfekt, viser hvor intimt det kan være at tilberede og spise et måltid. Det er også en lejlighed til at udforske din egen personlige tolkning af en velkendt opskrift. Slip din kreativitet løs og kreér en ægte, unik smagsoplevelse. Men lad ikke din vej til at mestre fantastisk smag stoppe her...

OM TASTEOLOGY

Hvad sker der, når du stiller en professor i psykologi, en berømt Instagrammer, en videnskabsmand eller en madspildsaktivist de samme spørgsmål, som vi plejer at stille til traditionelle kokke? Tasteology, vores nye dokumentarfilm giver alle svarene. Se traileren nu.

Download presse-sættet

En kok tager et billede af perfekt arrangeret mad

Hvad er Tasteology?

Tasteology er en ny dokumentarfilm, som afslører de fire trin til, hvordan du opnår kulinariske resultater, der er multisensoriske, bæredygtige, ernæringsrigtige og velsmagende på én gang. Vi kigger langt ud over de traditionelle madlavningsprogrammer i vores episoder: Kilde, køl, varme og oplevelse. Så du kan blive inspireret til Take Taste Further i køkkenet og langt ud over det.

Mød smagseksperterne

Ludwig Maurer fodrer en af sine køer

Et nyt syn på smag

Tasteology bringer dig smag fra en helt ny vinkel. Fra psykologi til Instagram har vi samlet viden fra eksperter på tværs af hele fødevarespektret. Ligesom Ludwig Maurer, en Wagyu-kvægavler. Som ekspert i alt, hvad der er relateret til kød, forklarer han, hvordan man bevarer kødets friskhed og forstærker smagen. Nu vil vi introducere alle de andre fascinerende eksperter...

Godt kvalitetsslagtet kød
 • En lykkelig Hisato og Satchiko står ved siden af hinanden
  Satchiko og Hisato Nakahigashi

  Fouragerings-trendsættere og kokke fra Kyoto, Japan.

 • Mark Schatzker på en græsmark
  Mark Schatzker

  Forfatter til The Dorito Effect, en bog, der handler om kunstige aromastoffer og Amerikas sundhedskrise.

 • Tristram Stuart smiler til kameraet
  Tristram Stuart

  En forfatter bosiddende i Brighton, som ønsker at reducere madspildets indvirkning på miljøet.

 • Culinary Misfits-damerne ved siden af hinanden
  Culinary Misfits

  Duo med basis i Berlin, der aktivt opsøger og bruger det "grimme" produkt, som de fleste ville smide væk.

 • Hervé This, der står stolt i sit laboratorium
  Hervé This

  Gastro-kemiker med basis i Paris, berømt for at have lært verden at koge et æg i en opvaskemaskine.

 • Catalina Vélez på en solfyldt mark ved solnedgang
  Catalina Vélez

  Én af verdens mest indflydelsesrige latinamerikanske kokke og kæmpestor fortaler for tilberedning med damp.

 • Charles Spence i sit arbejdsværelse på universitetet
  Charles Spence

  Professor i oplevelsespsykologi på Oxford universitet med fokus på spiseoplevelsen.

 • Jozef Youssef står i sit restaurantkøkken
  Jozef Youssef

  Kunstnerisk chef og Chef Patron i det gastronomiske projekt Kitchen Theory, han kører sammen med Charles Spence.

 • Jacques la Merde smiler
  Jacques la Merde

  A.K.A. Christine Flynn, berømt kok og populær Instagrammer med mere end 125 tusinde fans.