Rustpletter på bestik eller i opvaskemaskine

Senest opdateret 02-03-2023 05:56

Problem

 • Rust i opvaskemaskinen
 • Der er røde eller brune rust pletter på bestik, knive, gafler eller skeer efter opvask i min opvaskemaskine
 • Hvorfor bliver bestik grimt i opvaskemaskinen? 

Gælder

 • Fritstående opvaskemaskine
 • Integreret opvaskemaskine
 • Opvasker

Løsning

 1. Kontroller at bestik og andet service du vasker op i opvaskemaskinen er af rustfrit stål og egnet til opvask i maskine.
  Stål kaldet ‘rustfrit stål’ er meget modstandsdygtigt mod rust. Metallet danner et beskyttelseslag på overfladen kaldet et 'oxid-lag'. Er overfladen beskadiget, f.eks. når en kniv er ridset, vil ilt straks danne et nyt beskyttelseslag. Nogle stoffer kan imidlertidig beskadige og ødelægge beskyttelseslaget og forhindre at det gendannes. Det gælder stærke og syreholdige madvarer som salt, citron, eddike, ketchup og mayonnaise.

 2. Vask ikke for eksempel oste- eller æggeskærere med strenge. Hvis bestik eller udstyr af rustfrit stål udsættes for frugtsyre, citronsyre, mælkesyre eller salt i længere tid, kan rusten sprede sig.

 3. Efterlad ikke bestik med madrester i opvaskemaskinen i meget lang tid..

 4. Anvend ikke opvaskemiddel, der indeholder syre eller klorin, kan også ødelægge beskyttelseslaget på servicen.

 5. Kontroller kurve i opvaskemaskinen.
  kurven i opvaskemaskinens har en meget stærk plastbelægning. Den er modstandsdygtig mod kemikalier i opvaskemidler og andre påvirkninger. Men den kan beskadiges af mekanisk slid og få ridser og afskrabning på plastikoverfladen, f.eks. når lange, skarpe genstande placeres i kurven. Hvis der er hul i plastbelægningen, frigøres der rust fra kurvenes metalramme.
  Udskift kurvene for at løse problemet. Du kan bestille nye kurve samt rengørings- og plejeprodukter til din opvaskemaskine i webbutikken her

 6. Sørg for at vandinstallation er lavet korrekt.
  Vandrør tilsluttet opvaskemaskinen kan være fremstillet af forskelligt materiale, f.eks. galvaniseret stål, kobber og messing. Kombinationen af forskellige metaller kan udløse korrosion/tæring, der danner rust i rørene. Korrosionen vil danne rust i vandet, der føres ind i opvaskemaskinen.
  Kontakt evt. en VVS'er for vejledning om vandinstallation.

 7. Rens maskinen og bestik for flyverust.
  Kom citronsyrepulver eller rensemiddel til at fjerne flyverust i sæbebebolderen og start et intensivt program uden service i maskinen.
  Du kan fjerne flyveryst på dit bestik på samme måde ved at, lægge det i opvaskemaskinen og vaske det på et kort program sammen med lidt cintronsyrepulver.

 8. Hvis ovenstående ikke løste problemet, anbefaler vi at du booker besøg af en vores specialuddannede serviceteknikere.
  Du kan døgnet rundt nemt bestille et servicebesøg online, og selv vælge den ønskede dato for besøget.

Tip

 • Flyverust.
  Når der er rust i opvaskemaskinen, vil det “flyve” rundt i maskinen. Deraf navnet “flyve rust”. Rusten kan sætte sig overalt i opvaskemaskinen. Det kan medføre brune pletter som ligner rust på porcelæn. Det er "flyve rust", som for eksempel “lander” på en tallerken eller bestik.
  -Den rust, der sætter sig i opvaskemaskinen, kan fjernes med citronsyrepulver eller et rengøringsmiddel specifikt udviklet til opvaskemaskiner.
  -Kom citronsyrepulver eller rengøringsmidlet i sæbebebolderen og start et intensivt program.
  -Lad lågen stå på klem, når programmet er afsluttet og lad maskinen blive helt tør indvendigt.
  -Rust, som sætter sig på bestik, kan fjernes med stålpudsemiddel eller ved at vaske det i maskinen, tilsat lidt citrosyrepulver i stedet for sæbe.
Bestil en servicetekniker
Bestil en servicetekniker

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit AEG-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.